Een omgeving die uitdaagt om meer te bewegen.

Ik kreeg voor mijn verjaardag een stappenteller: een bandje om mijn pols dat bijhoudt hoeveel stappen ik op een dag zet. Als ik de 10.000 stappen haal ben ik goed bezig, dan heb ik een actieve dag. Nu ik zo om me heen kijk, zie ik dat al heel wat mensen voorzien zijn van een soortgelijk bandje.

Er wordt steeds meer aandacht besteed aan het in beweging krijgen van iedereen.

Dat veel stilzitten risico’s voor de gezondheid met zich meebrengt, is volgens mij ondertussen wel bij de meesten mensen wel bekend. Maar toch zitten we met z’n allen heel wat uren stil.
We moeten in beweging komen. En ook al ben je in je avonduren nog zo’n fanatieke sporter, volgens onderzoekers aan het VU Medisch Centrum weegt dat niet op tegen het langdurige zitten. We moeten tussendoor meer gaan bewegen en dan vooral onze bovenbenen in beweging krijgen, dat bevordert de bloedsomloop en voert de afvalstoffen af, zodat onze hersenen uiteindelijk meer lucht krijgen en beter werken.
Er zijn dingen die we zelf kunnen doen. Het meest belangrijke is dat we ons bewust moeten worden van de risico’s en onszelf persoonlijke doelen moeten stellen (vandaar mijn nieuwe polsbandje). Daarnaast kunnen we staand vergaderen, lunchwandelen, omlopen, vaker de trap nemen en nog meer activiteiten verzinnen.

Actieve werkplekken

Maar hoe doen we dat op kantoor? Als ik plaatjes naar plaatsjes van actieve werkplekken kijk, zoals het fietsbureau of treadmill desk (een bureau uitgerust met loopband), dan roepen die toch wat vraagtekens bij mij op. Het ziet er absoluut heel gezond en functioneel uit, maar ik ken mezelf. Als ik op zo’n ding sta wil ik toch net een stukje verder dan de dag ervoor, of meer afleggen dan die collega naast mij. Ik vrees dat ik het risico loop dat ik dan wat teveel met mijn wandel/fiets-display bezig ben en mijn afgelegde afstand en coördinatie en wat minder met mijn werk. Maar deels staand werken of vergaderen en tussendoor meer bewegen, dat lijkt mij wel goed te doen. En dat is dan ook mijn persoonlijke doel.

Uitdagen tot bewegen

Daar waar ik vroeger als student architectuur ijverig probeerde, en ook leerde, om de looplijnen in mijn ontwerp zo kort en effectief mogelijk te houden, moeten in we nu in onze ontwerpen juist uitdagen tot bewegen. Ik vind het leuk om daar over na te denken.
Er zijn genoeg punten die wij in onze ontwerpen mee kunnen nemen; zorgen voor een open, zichtbare en aantrekkelijke trap op een prominente plaats, de lift meer verstoppen, het koffieapparaat op afstand en niet vlak bij de werkplek, langere en aantrekkelijke looproutes, vergaderruimten en werkruimten verder uit elkaar, zitplekken en staplekken afwisselen. En dan misschien toch een paar fiets- of wandelplekken in de praatruimte, en dan het liefst een hele luxe waarmee ik ook mijn telefoon of laptop mee kan opladen.

Door goed na te denken over hoe je omgevingen kunt ontwerpen die uitdagen tot bewegen, probeer ik mijn steentje bij te dragen om mensen meer in beweging te krijgen.

Contact of meer weten?

Als architect ontwerp ik graag een passend en uitdagend gebouw. Ben jij op zoek naar een architect die jouw wensen kan vertalen naar een gezond en uitdagend gebouw?  Je kunt altijd contact met mij opnemen voor een vrijblijvend gesprek via email of Whatsapp. Ik denk graag met je mee.