Duurzaam en circulair ontwerpen

 

Vorig week was ik een dag naar de beurs, Gevel2018. Ik ging daar naar 2 lezingen die met duurzaam, of nog beter circulair, ontwerpen en bouwen te maken hadden. In mijn werk als architect wil ik op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen. En daarnaast willen ook opdrachtgevers een woning of ruimte waar goed over na is gedacht en die zo duurzaam mogelijk is.

 

Natuurlijk vind ik dat ik als architect duurzaam moet ontwerpen. Ik vind het vanzelfsprekend dat je rekening houdt met je omgeving, met de aarde en met de generatie die na ons komt. En nog mooier vind ik het om de kennis die ik daarover heb toe te passen, zodat ik zelf actief bezig ben om de wereld een stukje beter en mooier te maken. Maar eerlijk gezegd vind ik het ook hartstikke moeilijk. Hoe meer ik er in duik en hoe meer ik te weten kom, hoe dieper ik erin lijk vast te raken. En soms weet ik het dan even niet meer; hoe doe ik het goed en wat moet ik adviseren? Want het is niet makkelijk om alles circulair en duurzaam te doen.

 

Want wat is dat eigenlijk; duurzaam of circulair? Is dat iets wat zo lang mogelijk meegaat? Is het een gebouw dat helemaal uit elkaar gehaald kan worden en na dit gebruik weer een ander nieuw leven krijgt? Is het een gebouw dat alleen uit gerecyclede onderdelen bestaat? Is iets duurzaam als het zo min mogelijk energie kost om te gebruiken of juist zo min mogelijk energie kost om te maken? Is het duurzaam om verantwoorde materialen toe te passen die van ver weg moeten komen, of is het beter om iets te toe te passen wat minder verantwoord is, maar wel lokaal te krijgen is? Is iets circulairs alleen maar gemaakt van hernieuwbare grondstoffen zoals hout en vlas, en vallen materialen die niet zomaar door de natuur opnieuw gemaakt kunnen worden (zoals metalen en plastics) buiten de boot? En zo zijn er nog veel meer vragen. En wat is dan de beste oplossing, want er is niet een duidelijk antwoord of een enkele goede manier, soms zijn er zelfs tegenstrijdigheden in de keuzes. En hoe meer ik er over nadenk, hoe meer nieuwe vragen er opkomen en hoe minder zeker ik alles lijk te weten. Soms eindig ik zelfs bij een eindvraag die mij niet veel werk oplevert, maar die wel heel zuiver is; moet er wel gebouwd of verbouwd worden of is het beter om een opdrachtgever te overtuigen dat ze helemaal niet iets groters of nieuws nodig hebben en ze tevreden moeten zijn met wat er al is?

 

Tja en daar denk ik over na, soms zo hard dat ik er hoofdpijn van krijg. Voor mij houdt duurzaam of circulair ontwerpen in dat ik blijf nadenken over hoe iets beter kan. Gebouwen en processen die zo min mogelijk energie van hun omgeving vragen, maar zorgen voor een goede leefomgeving waar mensen zich goed in voelen, gebouwen die op een of andere manier energie kunnen geven in plaats van nemen. En ondanks dat ik de antwoorden nog niet allemaal weet of heb gevonden, ben ik blij dat er zoveel aandacht voor is en dat het niet meer vanzelfsprekend is dat we alleen maar opmaken en consumeren. Ik blijf mijn kennis hierover uitbreiden en zoek en vind beetje bij beetje mijn eigen duurzame en circulaire weg.

 

Pin It