Afgelopen jaren ben ik samen met TwinQ diep in de wereld van de kinderen en jongeren van nu gedoken. Ik had de behoefte om ze echt te leren kennen en te begrijpen. Goede inzichten in deze groep helpen mij om als persoon en architect omgevingen te kunnen ontwerpen waar zij zich goed in kunnen voelen en dat maakt mij blij.
Ik had de behoefte om meer uit te zoeken over hoe het zit met de labels die kinderen krijgen zoals ADHD, hoogsensitiviteit, autisme, dyslexie. De behoefte om er achter te komen wat voor invloed de omgeving heeft en hoe je daar als architect mee kan omgaan.

Ik heb het voorrecht gehad om van heel dichtbij het onderzoek van Angela Weghorst van TwinQ onder vierduizend 5- tot 25-jarigen te kunnen volgen. Het voelt heel goed dat ik mijn steentje aan dit onderzoek heb kunnen bijdragen. Het uittypen van de interviews bracht mij diep in hun belevingswereld. Ik heb geleerd om op een andere manier naar deze kinderen en en jongeren te kijken. Angela wist precies de juiste vragen te stellen en was in staat om ruimte te geven zodat zij hun eigen verhaal konden vertellen. Dit onderzoek heeft mij veel inzichten in deze groep opgeleverd. Het vlammetje wat er al zat werd door dit onderzoek aangewakkerd. Ik leerde nog meer de mogelijkheden en passies van deze generatie te zien.

Anders

Ik ben trots op Angela Weghorst van TwinQ die het boek ‘Anders – het échte verhaal van Generatie Zenz, de 5- tot 25-jarigen van nu.’ heeft geschreven. Zij heeft bijna een jaar lang alles opzij gezet om dit op papier te kunnen zetten zodat iedereen kennis kan gaan maken met deze generatie.
Haar boek bevat verrassende inzichten aangevuld met cijfers uit het onderzoek. Naast de vele inzichten en concrete handvatten komen de kinderen en jongeren ook zelf aan het woord. Daardoor leert de lezer ze niet alleen kennen, maar ook begrijpen en waarderen.
Het boek laat zien hoe het is om een tienjarige of zestienjarige te zijn en gaat in op de verschillen tussen jongens en meisjes en de belangrijkste spelers in hun leven: de ouders, peergroup en school van nu. Angela Weghorst: ‘Generatie Zenz, zoals ik ze heb genoemd, voelt zich niet alleen anders, maar staat ook anders in het leven. Generatie Zenz is sensitief en intuïtief en vindt echtheid en rechtvaardigheid belangrijker dan geld, status en macht.’
Nieuwsgierig geworden naar dit boek? Op deze site kan je meer lezen over haar boek en het alvast bestellen.