Wat is een prettige werkomgeving?

Hoe ziet jouw werkplek eruit? Functioneel, supernetjes, gezellig rommelig of overvol? Jouw werkplek zegt iets over hoe je werkt en wie jij bent. Wat is voor jou een prettige werkomgeving?
Ik heb geleerd dat een werkplek opgeruimd en bij voorkeur zo leeg mogelijk moet zijn.
Er is dan geen afleiding mogelijk en daardoor is het mogelijk om je volledig te concentreren op datgene waar jij mee bezig zou moeten zijn. Orde en leegte geeft de meeste kans op concentratie. In een heldere, lege werkomgeving met een clean desk policy wordt pas echt hard gewerkt (en is het bovendien makkelijk schoonhouden). Maar is dat wel waar?
Ik vind het kaal, zo’n leeg bureau, het verveelt me. Eigenlijk leidt het me zelfs af, ik ga verder om me heen kijken om te kijken of er toch niet iets te beleven valt. Ik zoek prikkels. En als ik die prikkels tussen mijn periodes van concentratie niet kan vinden, blijft er niets anders over dan te gaan bewegen of praten. Meestal ga ik dan koffie halen, anders heb ik echt het gevoel dat ik dood ga van verveling.

Overzicht in de wanorde

Ik hoor regelmatig dat wanneer jouw bureau rommelig is jij dat ook bent. Een rommelig bureau staat voor een rommelige geest, voor iemand die overzicht kwijt is, die niet weet waar de prioriteiten liggen. Een rommelig bureau hoort bij een chaoot. Maar is dat wel waar?Natuurlijk is het voor niemand handig als je eerst een half uur moet opruimen, of iets moet zien te vinden, voordat je aan de slag kunt gaan. Maar een beetje gecontroleerde rommeligheid op je bureau, kan dat kwaad, kun jij je daardoor minder goed concentreren? Misschien past een rommelig bureau wel bij iemand die niet noodzakelijk vaste structuren nodig heeft om goed te kunnen functioneren, bij iemand die overzicht in de wanorde kan houden.
Ik ken mensen met een keurig net bureau, ze zijn elke dag bezig met opruimen en ordenen. Maar ben je dan nog wel zo productief bezig? Goed opruimen en ordenen kost immers aardig wat tijd. Maar over het algemeen wordt opruimtijd geaccepteerd en zoektijd niet. Zelf gebruik ik opruimen graag als excuus om het echte werk nog wat uit te stellen. Dan maak ik mezelf wijs dat het echt nodig is om op te ruimen. Maar als ik eerlijk ben is dat niet omdat ik het overzicht kwijt bent, maar omdat ik ergens een drempel heb om met het echte werk aan de slag te gaan.

Een rommelig bureau moedigt creativiteit aan

Ik kwam een experiment van de Universiteit van Minnesota tegen: nette versus rommelige werkplekken. De uitkomst was dat een rommelig bureau creativiteit aanmoedigt en nieuwe inzichten kan opleveren. Een opgeruimd bureau zorgt voor meer focus, er wordt meer op safe gespeeld en leidt tot meer plichtsbesef. Dat laatste is belangrijk, maar wat creativiteit kan ook geen kwaad. Voor beiden is wat te zeggen.

Jouw ideale werkomgeving

Jouw ideale werkomgeving en werkplek is afhankelijk van wie jij bent en welke werkzaamheden je uitvoert.
Ik geloof niet in standaardoplossingen. Iedereen vindt het fijn als we een stukje eigen territorium hebben, een stukje waar we zelf over mogen beslissen, dan voelen we ons meer thuis. De ideale werkplek heeft dan ook ruimte voor een paar persoonlijke items. Een goede werkomgeving prikkelt een klein beetje en heeft een beetje kleur.
Voor iemand die snel afgeleid is of snel teveel prikkels krijgt is het verstandig om ervoor te zorgen dat er niet teveel afleiding is. Dus niet teveel rommel of mensen om je heen of in de buurt van een looproute. Maar maak de ruimte ook niet te neutraal of te leeg, want wanneer we helemaal niet geprikkeld worden gaan we ons al snel vervelen en dan is het moelijk om te focussen. Bij iemand die creatief bezig is, die schakelt tussen werkzaamheden, die verbanden of associaties moeten leggen, past waarschijnlijk een “gecontroleerde rommelige” werkplek. Een werkplek die niet te opgeruimd, strak of geörganiseerd is, maar een plek die ruimte biedt voor nieuwe inzichten en ideeën.Het meest ideaal is natuurlijk wanneer jij zelf de inrichting van jouw eigen werkomgeving kan bepalen.

Inrichting, plaats in de ruimte en de kleuren om je heen hebben invloed op je. Kleur kan je ondersteunen in de werkzaamheden die jij doet. Een kleur die past bij jouw werkzaamheden, bij wie jij bent en wat jij doet, de Kleur om je heen.

Contact of meer weten?

Inrichting, plaats in de ruimte en de kleuren om je heen hebben invloed op je. Kleur en inrichting kunnen je ondersteunen in de werkzaamheden die jij doet. Een indeling en omgeving die past bij jouw werkzaamheden, bij wie jij bent en wat jij doet, de Ruimte en Kleur om je heen.
Ik geef graag advies over hoe jij jouw werkomgeving zo ideaal mogelijk kan inrichten en welke kleuren je kan daarbij kan toepassen, zodat jij je daar thuisvoelt en optimaal kan presteren.
 Je kunt vrijblijvend contact met mij opnemen. Ik denk graag met je mee.