Het ervaren van een kleur is afhankelijk van waar en in welke hoedanigheid je hem waarneemt.

Het groen buiten kan mij heel rustig maken. Grappig is dat. Buiten vind ik het fijn om groen om me heen te hebben, maar groen in mijn interieur past niet echt bij mij. Blijkbaar is het ervaren van een kleur afhankelijk van waar en in welke hoedanigheid je hem waarneemt.
Hoe zit dat met kleuren en interieur? Er is nog geen wetenschappelijk bewijs dat kleuren werkelijk een meetbare invloed op je emotie, gedrag of gezondheid hebben. Toch geeft bijna iedereen aan dat kleur een emotie oproept en daarmee effect op jou kan hebben. De meesten onder ons ervaren een rode kamer echt anders dan een zwarte of witte kamer.

Kleuren doen iets met je.

Wanneer er meerdere mensen in een ruimte bij elkaar zijn letten ze waarschijnlijk meer op elkaar dan op de kleuren om zich heen. Maar wanneer er geconcentreerd gewerkt moet worden, je alleen in een ruimte bent, of je wilt ontspannen, dan kunnen we niet om het effect wat kleur op je heeft heen. Natuurlijk zal het per persoon verschillen hoe groot die invloed werkelijk is, de één staat meer open voor zijn omgeving en is gevoeliger voor prikkels van buitenaf dan de ander. Maar ik ben er van overtuigd dat kleuren op iedereen een bepaalde mate van invloed heeft.

Kleuren hebben effect op jouw ruimtelijke belevening; ze kunnen een ruimte kleiner of groter laten lijken, bepaalde kleuren komen op je af, terwijl andere juist ruimte lijken te geven. Ze hebben invloed op jouw belevingstemperatuur; we ervaren bepaalde kleuren als warm terwijl andere kleuren koelte geven of een ruimte zelfs kil kunnen laten aanvoelen.

Welke kleuren passen waar?

Kleur is een sterke factor om rekening mee te houden wanneer je ontwerpt of een ruimte inricht. Natuurlijk is het niet de enige factor die invloed op een ruimte heeft. Licht, vorm, akoestiek, bezetting, inrichting, textuur en looplijnen maken ook deel uit van jouw ruimtelijke beleving en het mooist is natuurlijk wanneer over al deze onderdelen goed wordt nagedacht en er een perfecte combinatie ontstaat. Maar kleuren zien we, ze vallen op en meestal hebben we er snel een sterke mening over.

Als ik hard aan het werk ben vind ik een neutrale lichte ruimte fijn om in te werken. Het geeft mij de ruimte om met de kleuren en interieurs van de mensen voor wie ik een voorstel maak bezig te zijn. Ruimte voor nieuwe ideeën, de vrijheid om in gedachten weg te zweven of dat waar ik in mijn hoofd mee bezig ben voor me te zien.
Tijdens het sporten vind ik oranje of geel prettig om mij hen, het geeft mij energie, maakt me enthousiast, ik voel me jong en vitaal. Zij geven mij het gevoel dat ik goed bezig ben en best blij mag zijn met wie ik ben. En als ik dan aan het eind van de dag hard gewerkt en gesport heb is het heel prettig om me te wentelen in het donkerrood of bruine van een café. Gezellig, aanwezig, warm, samen met een lekker glas wijn of bier.

Ik hou van de kleuren om mij heen en werk graag met kleuren. Ik vind het leuk om me in anderen in te leven en te bedenken welke kleuren het best bij die persoon passen. Het daagt mij uit om na te denken over hoe je kleur goed kunt toepassen. Het kiezen van een juiste kleur in architectuur en interieur is afhankelijk van de activiteit die in die ruimte wordt gedaan (ontspanning, concentratie, samenzijn, actief, rustig) en uiteraard afhankelijk van de persoon.

Het voegt echt iets toe om je bewust te zijn van welke kleuren je waar wilt toepassen, om te weten welke invloed en associaties deze hebben en wat het effect van kleur is.

Contact of meer weten?

Nieuwsgierig geworden naar jouw kleuren? Ik denk graag met je mee om zo de juiste kleur in te kunnen zetten voor jouw omgeving of jouw product.